Kitaplar,  Toplum

Susuz Köy

İnandıklarınız uğruna kötünün yanında durur musunuz ya da kötülüğü tercih eder misiniz?

Bu hafta şehrimdeki kitap fuarını gezerken çok zarif bir yazar ile tanıştım. Ben kitabını incelerken, kendisinin ilk kitabı olduğunu, naif bir dille ifade iletti.

Yazarların ilk kitabı benim için çok heyecan vericidir; hiç sorgulamadan aldım. Bunca Wattpat yazarının olduğu bir dönemden geçerken  ilk kitabım diyen bir yazarın kitabını almak çok risklidir. Ve ben bu riski seviyorum.

İtiraf etmeliyim ki Suna Topçu hanımefendi duruşuyla bakışıyla hal ve hareketleri, yani edasıyla ilk göz göze geldiğiniz anda farkını ortaya koyuyor. Kitabı alırken beni hayal kırıklığına uğratmayacağından adım gibi emindim. Ve öyle de oldu.

Tecrübeli bir yazarın birkaç kitabını üst üste okuduğunuzda sizi nasıl yönlendireceğini, zihin dünyanızda neler yaratacağını kestirebilmek kolaydır. Sizi şaşırtmaz. Talep ettiğinizi size verir.

Yeni yazarlar ise bilinmeze yolculuktur. 

Susuz Köy adlı kitabın hikayesinin gerçek hayattan alınmış olması da ayrıca şahsımı cezbeden bir konu oldu.

Yazarın anlatımı, çok akıcı. Uzun uzun betimlemelere sizi sıkmıyor, her şey tadında ve tam kıvamında. Hikayeyi okurken ait olduğunuz toplumu gayet sade ve duru bir zihinle görebiliyorsunuz.

Ve eğer sorgulamak isterseniz; kitabı elinizden bıraktığınız anda, hikayede geçen kötü karakterin arkasından giden ”insancıkları” düşünmeden edemiyorsunuz!

Mesela bir gün “İnancınız ile kötülük eylemi arasında kalırsanız nerede dururdunuz?” sorusunun cevabı sizde var mı?  diye merak içinde kalıyorum. Zira düşünmeden cevapladığınızda asla diyeceğiniz bu soru yaşam akışınız içinde çok farklı fiillere dönüşebiliyor.

Son olarak kitaba nazar boncuğu olması adına küçük bir eleştiri sıkıştırmak istiyorum, eserin redaktörlük anlamında özensiz basılmış hissi beni çok üzdü, sanki daha itinalı hareket edilebilirdi… Hikayeye ve yazara haksızlık yapılmış.

Keyifli Okumalar…

Dilek

Netizenlerin Demokrasi Savaşları Ne Kadar Demokratik?

Editör

Siz de fikrinizi söyleyin!