Hayatın üç yolu, deneme, edebiyat
Edebiyat,  Psikoloji,  Toplum

Hayatın Üç Yolu

Üç şekilde yaşayabiliriz.

 

Dürtüsel, tepkisel, ussal.

 

Biraz önce yoldan geçerken iki kişi konuşuyordu, biri dedi ki: “Orada bir şeylerden heyecan duymam lazım.”

 

Söylediği aslında şuydu:

 

“Ben ölçüp biçerek aklımla karar alamıyorum ya da harekete geçsem bile devamlılık sağlayıp yeterince başarılı olamıyorum.”

 

Demek ki bu kişinin bir şeyleri başından sonuna kadar getirip, tamamlaması için etkilenmesi, kısacası duygu durumunu devreye sokması lazım.

 

Bu tür kişiler yüktür çünkü devamlı olarak ya da bir şeyleri başarabilmek ya da sonlandırabilmek için desteğe ihtiyaç duyarlar ve sizi yorarlar.

 

Kalp, bu kişiler için önemlidir, yüreklerinin götürdüğü yere giderler; hele kendi arabaları varsa mutlu bile olabilirler.

 

 

Dürtüsel yaşamak ise içinden geldiği gibi yaşamaktır.

 

Akıl, yani beynin ön kısmı, filtreleri yoktur, anlık yaşarlar diyebiliriz (ama anda yaşamazlar, fark odur). İstekleri önemlidir onlar için ve de talepleri. Genelde dolmuş haldedirler ama pek fark etmezler bunu, tıpkı istek-ihtiyaç arasındaki ayrımı fark edemedikleri gibi.

 

 

Tepkisel yaşamak ise bir şey yapmamak, başlatmamak; yaşamayı gelen uyaranlar ya da etkilere tepki-cevap vererek devam ettirmektir. Hayatlarında yönetim yoktur, olmaya ki birisine verilecek tepkileri olmasın, şikayet ederler.

 

 

Aklını kullanarak yaşamak ise dürtü ve tepkiyi yok etmek değil, kendini oluştururken bunları akılla dengelemeyi becerebilmiş kişi haline gelmektir.

 

 

Kişi yukarıdakilerden hangisi olursa olsun, pişman olur.

 

Lakin pişmanlık, etkin bir süreçtir. Olduğun yerde durarak ya da bekleyerek pişmanlık olmaz, sadece hayıflanmış olursun.

 

Pişmanlık çözüm için harekete geçmek, değişim için canının açılmasına onay vermektir.

 

Pişmanlık bir insanda hala umut olduğunu gösterir; yeter ki harekete geçilsin.

Mustafa A. T.

Hayat ve Olgunluk | Gündem Arşivi, Okuyan ve yazanlar için dağarcık (gundemarsivi.com)

Sigara ve Sevgi | Gündem Arşivi, Okuyan ve yazanlar için dağarcık (gundemarsivi.com)

Siz de fikrinizi söyleyin!