Güncel - Aktüalite,  Siyaset,  Tartışma,  Toplum

MİT-PKK İlişkisi Olasılığı

Kandil’den yapılan Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu’na destek açıklamalarıyla birlikte, Uğur Mumcu’yu ölüme götüren, MİT-PKK ilişkisi tekrar gündeme geldi.

Açık söyleyeyim daha destek açıklamalarının en başında ters giden bir şeyler olduğunu sezmiştim ve Kılıçdaroğlu’nun bu taktik hamleyi görmesini ve doğru şekilde okuyup bir karşı açıklama yapmasını uzun bir süre bekledim… Kılıçdaroğlu geç farkına vardı kanımca, en son yaptığı sönük açıklama bunun açık göstergesi…

“… Seçime günler kala seçim meydanlarında ortalık toz duman. Tabiri caizse polemikler havada uçuşuyor: Cumhur İttifakı, Millet İttifakı’nı, ‘bölücü ve terörist’ ilan ettiği HDP ile yan yana gelmekle, aynı masaya oturmakla, teröristlerle işbirliği yapmakla suçluyor. Millet İttifakı da, MHP ve BBP ile ittifak halinde olan AKP’yi tek adam rejimi kurmakla ve faşizm özlemi içinde olmakla suçluyor. İşin komik tarafı Kandil’den de Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Reyiz’in tezlerini doğrular yönde Millet İttifakı’na destek açıklamaları gelmeye devam ediyor. Açıkçası PKK elebaşlarının, Millet İttifakı’na destek açıklamalarını bu “millet”in nasıl okuduğu konusunda bir fikirleri olduğunu da sanmıyorum. Bu açıklamaların rahmetli Uğur Mumcu’yu ölüme götüren PKK-MİT bağlantısını doğrular nitelikte açıklamalar olduğu konusunda hiç şüphe yok…”

(Osman Akyol, “Editörden”, Zil Dergisi Mayıs-Haziran 2023 Sayısı; Osman Akyol, “Fikir Sanat ve Edebiyat Dergisi ‘Zil’ Okurlarıyla Buluştu”, Beşinci Sanat, 28 Nisan 2023)

Fakat bu yazımda ilişkiden çok ilişki olasılığından söz edeceğim.

Baştan söyleyeyim ben istihbaratçı değilim, olmak da istemezdim ayrıca. Yine baştan söyleyeyim: Her iki taraftan da olası bir ilişkiyi doğrulayan açıklama yok henüz. Olmasını da beklemiyorum ayrıca. Ancak ben olabileceğini düşünenlerdenim ve lafı hiç uzatmadan açık kaynaklardan elde ettiğim delillerimi sürüyorum masaya.

İlk delilim: Neden olmasın? Ben devlet aklı olsaydım öyle yapardım çünkü. Bir tehlike sizin kontrolünüzde mi daha az hasara yol açar, yoksa sizin kontrolünüzün dışında mı? Elbette sizin kontrolünüzde. Tıpkı kontrollü darbelerde olduğu gibi…

İkinci delilim bir fotoğraf: 1977 yılında MİT’in bahçesinde çekildiği iddia edilen ve Tuncay Güney’in üzerinden çıkan eski bir fotoğraf. Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Abdullah Çatlı, Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, PKK lideri Abdullah Öcalan ve Eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür birlikte top oynuyorlar MİT’in bahçesinde. Fotoğraf fotomontaj olabilir tabi ki. Ancak bu yönde tatmin edici bir açıklama okumadım ben henüz ve taraflardan da, hayatta olanlardan en azından, olayı yalanlayan bir açıklama gelmedi bildiğim kadarıyla.

“… Tüm bu bilgi ve analizlerden yola çıkarak fotoğrafın sahte olduğu yönünde çıkarımlar yapılabileceğini söyleyebiliriz ancak bu tür eski fotoğrafların doğrulamasını yapmak çok güç. Çünkü istihbarat konularını içerdiği için kamuoyuna hiç mal olmamış yani hiç yayınlanmamış fotoğraflar ortaya çıkarılıyor ve karşılaştırma yapabilecek görsel kaynak bulunamıyor. Mesela Çatlı ile Öcalan’ın yan yana olduğu fotoğrafın ayrı ayrı şeklini bulabileceğimizi düşünerek yaklaşık üç bin fotoğrafı taradık ancak bulmak mümkün olmadı. Bu nedenle fotoğrafı kesin doğru ya da kesin yanlış olduğunu söyleyemiyoruz…”

(Selman Selim Akyüz, Bir İstihbarat Efsanesi: Çatlı ve Öcalan’ın Futbol Maçı Fotoğrafı, Doğruluğu Ne?, 5 Kasım 2019)

Üçüncü delilim: Öcalan’ın on yıl beraber yaşadığı eski eşi Kesire Öcalan’ın babası Ali Yıldırım ve yakın aile dostları ve aynı zamanda karısı Kesire’nin akrabası “Pilot Necati” lakaplı Necati Kaya’nın MİT ajanı olması… Bu dört ismin kendiliğinden ve doğal süreçlerle bir araya gelmeleri düşük bir ihtimal bence.

“… Abdullah Öcalan, 1972’den beri MİT ajanıdır…”

(Abdurrahman Dilipak, “Öcalan’dan Mazlum Kobani’ye”, Yeni Akit Gazetesi, 2 Kasım 2019)

Dördüncü delilim: 1996’da Suriye’de (Bekaa Vadisi Lübnan’da ama Suriye’ye daha yakın) Bekaa Vadisi’nde Yeşil tarafından Abdullah Öcalan’a yapılan bombalı iki suikast. Birincisinden Öcalan kılpayı kurtuluyor. İkincisini de haber alıyor. Mesut Yılmaz haber veriyor?

Beşincisi: PKK’nın dağ kadrosunun beş bini geçmemesi… Neden? Bir açıklama var da ben mi okumadım acaba?

Altıncı ve en büyük delilim: Kandil’in her seçimde devleti temsil eden iktidar partisinin karşısında konumlanması ve bunu açık açık deklare etmesi. El Muhaberat’tan karşı istihbarat, taktik ve strateji eğitimi almış olmaları kuvvetle muhtemel PKK’nın kilit isimleri Murat Karayılan ve Cemil Bayık’ın bunun Türk milleti açısından ne anlama geleceğini bilmemelerine imkân yok: İktidar partisine oy verin ki, kurulu düzen sürsün.

Yedinci ve son delilim: Bir şafak operasyonuyla alınıp MİT’te sorgulanacak olmam. Tabii ki bu sonuncusu şakaydı…

Osman Akyol
11 Mayıs 2023, İstanbul

Osman Akyol Osman Akyol, 31 Ekim 1972’de Adana’da doğdu. Yemişli Köyü Yatılı Kuran Kursu’nu (1985), Adana Baraj Lisesi’ni (1991) ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü’nü (1996) bitirdi. Asıl mesleği öğretmenlik yanında öykü yazarlığı, oyunculuk ve amatör olarak internet gazeteciliği de yapan Akyol’un; Varlık, Posta Gazetesi, Yordam, Şehrengiz, Ekin Sanat, Yaz Kalemim, Aşkın e-Hali, Sanat Cephesi, Öykü Teknesi, Çağdaş Yaşam, Afrodisyas Sanat, Berfin Bahar, Fayrap, Lacivert, Yaba, Edep, Deliler Teknesi, Mühür, Tmolos Edebiyat, Kurgu Düşün-Sanat-Edebiyat, Kardelen, Galapera Öykü, Kültür Mafyası, Düşünbil, Hayal, Zula, Güney, Natama, Patika, Dil ve Edebiyat, Ada, Yaşam Sanat, Zarf, Evrensel Kültür, Hece, İnsancıl, Eliz Edebiyat, Halk Edebiyatı, Zil, Sarmal Çevrim, Edebiyat Nöbeti, Şiiri Özlüyorum, Kharon, Ketebe Piyan, Karakedi, Delikliçınar, Kalemlik, Şiirden, Akatalpa, Gökmavi, Altıyedi, Erik Ağacı Öykü, Çini Kitap gibi gazete ve edebiyat dergilerinde; hikâye, şiir, deneme ve sinema yazıları yayımlandı. Öyküde “betimsiz kurgu” yazım tekniğinin de mucidi olan yazar, Zil adında İstanbul orijinli bir de dergi çıkarıyor. Eğitim, edebiyat, inanç, işçi-sendika gibi konularda yaptığı haberler ağırlıklı olarak; Aydınlık Gazetesi, Yeni Akit Gazetesi, Evrensel Gazetesi, Mir Haber, KamuGazetesi.Com, Demokrat Haber, on5yirmi5, Oda TV, Dipnot, bianet, Timeturk, soL Haber Portalı, Mürekkep Haber, SanatLog, insanokur.org, Kızıl Bayrak, Mücadele Birliği, TV 5 Haber, Gazete RED, Yorumca Haber, Welg Medya, Marmara Gazetesi, T4 Haber, İstanbul Gündemi, Dünya Bizim, Çayyolu Haber, Özgür Gelecek, Nokta Haber Yorum, Açıksöz Gazetesi, Gündem Arşivi gibi gazete ve internet haber sitelerinde yayımlandı. Evli ve bir çocuk babası olan Akyol, yazar olarak yedisi öykü, biri araştırma/inceleme, beşi şiir türünde olmak üzere on üç kitaba imza attı. Kitapları 1. Sorumlu Müdür (Öykü), Ekin Sanat Kitaplığı, Ankara, Nisan 2012 2. İlahi Adalet Komünizm (Araştırma/İnceleme), Kurgu Kültür Merkezi Yayınları, Ankara, Ağustos 2012 3. Yükselen Yeni Devrim Dalgası (Öykü), Kurgu Kültür Merkezi Yayınları, Ankara, Kasım 2012 4. Gezi Raporu (Öykü), Kanguru Yayınları, Ankara, Kasım 2013 5. Marks Radiyallahu Anh’ın İzinde (Öykü), Elpis Yayınları, Ankara, Eylül 2018 6. Hüznümün Direği (Şiir-Sinema), Elpis Yayınları, Ankara, Ekim 2019 7. Ah İstanbul (Şiir-Metin), Elpis Yayınları, Ankara, Temmuz 2020 8. Kelimeler Göçtü (Şiir-Metin), Elpis Yayınları, Ankara, Mart 2021 9. Küp Kokusu (Öykü), Elpis yayınları, Ankara, Haziran 2021 10. Ürkek Güvercin (Şiir), Elpis Yayınları, Ankara, Ekim 2022 11. Sil Baştan (Öykü), Elpis Yayınları, Ankara, Aralık 2022 12. İlahi Adalet Komünizm (Araştırma/İnceleme), Liman Yayınevi, Genişletilmiş ve Gözden Geçirilmiş 2. Baskı, Ankara, Nisan 2023 13. Çiy Tanem (Şiir), Liman Yayınevi, Ankara, Eylül 2023 14. Reyiz’i Devirmek, Liman Yayınevi, Ankara, Şubat 2024

Siz de fikrinizi söyleyin!