Bilim,  Ekoloji,  Güncel - Aktüalite,  Toplum

İklim Krizi, Aşırı Hava Olayları

Bu yazımın konusu gerek ülkemiz gerekse tüm dünya için çok büyük tehlike; iklim krizi, aşırı hava olayları ve buna bağlı olarak su krizi ve gıda krizi küresel açlık ve yaşam mücadelesi veren ülke halklarının vatanlarından göçmek zorunda kalmaları…

Ülkemiz için yapılan uyarılardan söz etmeliyim:

a) BM dünya meteoroloji örgütünün uyarısı; Türkiye’nin iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülke olduğunu çölleşmenin hızlanacağı, çok sıcak ve susuz günler Türkiye’yi derinden etkileyecek.

b) BM genel sekreteri Antonio Guterres şu açıklamayı yaptı “Gezegenimizi kurtarmak için hemen harekete geçilmesi gerektiğini” söyledi… Daha sonra da tüm dünya liderlerini “Kendi mezarınızı kazıyorsunuz” sözleri ile uyardı. “Küresel ısınmayı 1,5 C ile sınırlamak için tüm dünya ülkelerinin ortak hareket etmesi gerekir.” dedi.

c) Gezegen için son çağrı; Dünya Meteoroloji Örgütü İklim Değişikliği Paneli (IPCC) ile yaptıkları toplantıda hazırlanan raporda, 2020 ile 2030 arasında emisyon azaltılması için ülkelerin ulusal katkı payları arttırılmalı. Bunun içinde en az yılda 127 milyar dolara ihtiyacı var…

d) Orhan Bursalı’dan bir alıntı “Dünya nüfusunun % 40’ı ( yaklaşık 3,6 milyar insan) çok etkilenecek.”

e) “İklim kumarı” (William Nordhaus) kitabından: İçinde bulunduğumuz yüzyıl sera gazlarından özellikle fosil yakıtlardan gelen kontrolsüz salınım artışını sınırlamamız gereken kritik bir dönemdeyiz. Eğer yüzyıl sonuna kadar bu gazların etkisini büyük ölçüde azaltamaz isek dünyanın geleceği karanlıktır.

f) Son olarak yine bilim dünyasında bir uzmanlar gurubu aşırı hava olaylarının her yıl % 1.5 etkisinin artacağını ifade ediyorlar. Adıyaman’da bir hortum olayında iki yurttaşımızın hayatını kaybedeceğini tahmin eder miydik?

Ülkemizde yaşadığımız büyük depremden gerekli dersi alamadık. İktidar ile muhalefet arasındaki kavga nedeni ile önümüzdeki günlerde ülkemizde (İstanbul dâhil) yeni olası depremlere hazır değiliz.

Şimdi de tüm dünyamızı etkileyecek iklim krizinden ders çıkartabilir miyiz?

İklim krizi için önümüzdeki günlerde neler yapılmalı? Bir kamuoyu araştırmasına göre halkımızın % 84’ü iklim krizinin dünyamız için bir tehdit olduğunun farkında. O zaman yapılması gerekenler:

h) Bizler yani yaşlılar acımasızca kirlettik dünyamızı, şimdi çocuklarımız ve torunlarımıza kirlenmiş bir dünya bırakmanın ayıbını yaşıyoruz ancak yine de zamanımız var, iklim değişikliği kontrol altına alınabilir. Bunun için de tüm dünyamız şu anda 2.8 trilyon dolar harcama yapan ülkeler bu gün silaha harcadığınız bu paranın yarısı bile dünyamızın geleceğini kurtarabilir…

g) Dünyamızın yıllar boyu baş belası olan Kapitalizm yok olmalıdır ve tüm dünya “yenilenebilir enerji” yatırımlara yönelmeli. Binalarımızın yalıtımlı yapılması yasalar ile zorunlu olabilmeli.

ğ) İlkokullarda ve liselerde iklim krizi ve yapılması gerekenler ders konuları arasında yer almalı. Karbon salınımında çok önemli olan ormanlar (Brezilya ormanları dâhil) dünyamızın ortak malı olmalı. Her ülke komşu ülkedeki orman yangınlarından sorumlu olmalı.

k) Yaklaşık 10 yıl içinde tüm taşıtlar elektrikli olmalı ve elektrikli araçlar için gerekli lityum madeni sahibi ülkelere bedeli ödenmek koşulu ile dünyanın ortak kullanması sağlanmalı.

m) Kıtalararası uçuşlar hariç iç hatlarda uçuşlar sınırlandırılmalı ve tüm dünya ülkeleri savaş uçaklarının uçuşlarını en az 5 yıl ara vermeli.

n) Şimdi uyarım hangi gerekçe ile olursa olsun yurt dışına giden yurttaşlarımıza; Ülkenize dönün; ülkemizde iklim krizi nedeni ile İstanbul’da barajlar kuraklık riski taşırken o şehrimizde yaşayan ve yaklaşık 6 milyondan fazla yabancının (başta Suriyeli ve Afganlar olmak üzere) ülkelerine göndermeyi düşünüyor isek Avrupalı ülkelerde iklim krizi ve su krizi nedeni ile en önce sizleri ülkenize geri göndermeyi düşüneceklerdir!!!

Siz de fikrinizi söyleyin!