#GeleceğinTrendleri,  Bilim,  Bilim Çevre,  Bilim Haberleri,  Bilim İklim,  Bilim ve Teknik,  Coğrafya,  Fizik,  Sağlık,  Sosyoloji,  Toplum

#GeleceğinTrendleri: Yeni veriler gösteriyor – Bu yüzden ağaçlar sadece birkaç günde ve geceleri büyüyor.

Mikrometre çözünürlüğü ile sürekli gövde yarıçapı değişikliklerini ölçmek için bir gövde üzerinde nokta dendrometresi. Veriler, ağaçların büyümesi ve su dengesi hakkında bilgi sağlar. (Resim: Roman Zweifel)

Ağaçlar, insanlığa binlerce yıldır önemli hammadde kaynağı olarak hizmet ediyor. Günümüzde iklim değişikliği ile mücadelede doğal CO2 depoları olarak da önemli rol oynuyorlar. Ağaçların büyümesi her iki işlev için de çok önemlidir. Bunun altındaki sistem henüz daha ayrıntılı olarak incelenmemesi şaşırtıyor. Aksine, bilim şimdiye kadar, topraktaki su oranının fotosentez ile besinlerin alınması kadar önemli olduğunu varsayıyordu. Sonuncusu çoğunlukla gündüz meydana geldiğinden, ağaçların da en çok güneş ışığında büyüdüğü varsayılmıştır. Ancak şimdi İsviçreli araştırmacılar konuya daha yakından baktılar. Bunu yapmak için, yaklaşık elli lokasyonda çeşitli yerli ağaç türlerine özel sensörler bağladılar. Bunlar, hem ağaç kabuğu alanında hem de genel olarak sekiz yıl boyunca ağaç kalınlığındaki artışı kaydetti.

Veriler üç ilginç gerçeğe işaret ediyor

Vurgu: Veriler her saat başı kaydedildi ve anlık dış iklim koşullarıyla ilişkilendirildi. Bu, araştırmacıların ağaçların ne zaman kütle oluşturduğunu ve ne zaman yapmadıklarını tam olarak belirlemelerini sağladı. Bu esnada araştırmacılar, daha önce bilinmeyen üç ilginç gerçekle karşılaştı:

  1. Ağaçlar çoğunlukla geceleri büyüyor. Avrupa kayını, en güçlü büyümesini gece saat 01:00 civarında elde etti. Diğer tüm ağaç türlerinde en büyük artış sabah 02:00 ile 06:00 saatleri arasında meydana gelmiştir.
  2. Büyüme sadece birkaç günde gerçekleşiyor. Burada da ağaç türleri arasında bireysel farklılıklar vardır. Burada dikkat çeken bir özellik, çoğu durumda büyüme periyodunun yılda toplam 15 ila 30 gün arasında yoğunlaşmasıdır.
  3. Havanın nem oranı esastır. Önceki iki faktörden, fotosentezin belirleyici rolü oynayamayacağı sonucu çıkıyor. Bunun yerine araştırmacılar, iklim verilerinden başka bir faktör tanımladılar. Buna göre ağaçlar her ne zaman nem oranı yeterince yüksek olursa, o zaman büyüyorlar.
Yeni çalışma, ağaçların neden kuraklıkta hala karbon depoladığını ama büyümediğini açıklayabilir. (Fotoğraf: M. Kaennel Dobbertin)

Topraktaki su mevcudiyeti ise sadece ikincil bir rol oynadı. Çalışmanın sonuçları artık ağaçlandırma planlarını ve modellerini buna göre uyarlamak için kullanılabilir. Şimdiye kadar bunlar esas olarak yıllık ortalama değerlere dayanıyordu. Yeni verilerle, belirli bölgelerde mümkün olduğu kadar iyi büyümek ve buna karşılık gelen miktarda CO2 depolamak için hangi ağaç türlerinin en uygun olduğunu çok daha kesin bir şekilde tahmin etmek artık mümkün. Genellikle bunlar, iklim değişikliğinin sonuçları nedeniyle artık klasik yerli ağaç türleri değildir. Bunun yerine, daha sıcak ve daha kuru koşullarla daha iyi başa çıkabilecek ağaçlar aranıyor. Ayrıca karma ormanlar, monokültürlere göre daha sağlam ve dayanıklıdır. Yeni elde edilen verilerle, doğal ormanların CO2 depolama etkisi de çok daha iyi tahmin edilebilir – bu da sonuçta daha kesin ve daha iyi iklim modellerini mümkün kılar.

 

Bu yazı Tweet zinciri olarak da yayınlanmıştır:

Nizamettin Karadaş

 

Kaynaklar:

wsl.ch

trendsderzukunft.de, 23.06.2021

1964 İstanbul doğumlu. 1972 den bugüne kadar Düsseldorf, Almanya ikametli. Köln Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, 2 yetişkin kız çocuğu babası. 12 yıl Avukatlıktan sonra mesleğini bırakmış, her konuda meraklı, araştırmacı, analist ve okumasını seven rahat ve huzurlu bir insan.

Siz de fikrinizi söyleyin!