Tarih,  Toplum

Üç Ayak; Bıçak, Şeker ve Acı Ot…

Adalet ilkesiyle ilgili olarak, özellikle Kutadgu Bilig’de çok önemli ifadelere rastlanmaktadır. Bu eserin dört kahramanından birinin adaleti temsil ediyor olması çok anlamlıdır.
Adaleti temsil eden Kündoğdu Han hükümdardır. Kutadgu Bilig’de devlet, birbirine bağlanmamış “üç ayağı olan gümüş bir tahta” benzetilmiştir. Eser’de, üç ayak üstünde olan hiçbir şeyin bir tarafa ağırlık veremeyeceği, her üç ayak da düz durdukça tahtın sallanmayacağı anlatılmak istenmiştir.
Kutadgu Bilig’de, gümüş tahtın üç ayağından kasıt bugünkü; “YASAMA ”, “YÜRÜTME” ve “YARGI” erkleridir. Tahtın ana direğini ise doğruluk ve adalet teşkil etmektedir.
Hükümdar, insanları adalet önünde bey ve kul olarak ayırmayacaktır.

  • Elindeki bıçak; işleri bıçak gibi kestiğine, hak arayan kimselerin işlerini uzatmadığına işaret etmektedir.
  • Sağ tarafındaki şeker; zulme uğrayarak devletin kapısına gelen ve adaleti orada bulan insanların oradan tatlı tatlı ayrıldıklarını sembolize etmektedir.
  • Sol taraftaki acı ot ise; adaletin kapısında cezaya çarptırıldıklarında yüzlerini ekşiten zalimlerin halini anlatmaktadır.

Yrd. Doç. Dr. Aybars PAMİR, “ORTA – ASYA TÜRK HUKUKUNDA ‘TÖRE KAVRAMI”
The Concept of “Tore” in the Middle – Asia Turkish Law

Kazım Mirşan: https://www.facebook.com/notes/10157748528807951/
Gök Kızı : https://www.altayli.net/turklerin-adalet-tanricasi-gok-kizi.html

YN: Atalarımızın gelecek nesilleri için ne bedeller ödediklerini, neler yaptıklarını okuyup öğrenemezsek tarihten yok olup giderler. Buna izin vermeyelim.

Yüce Türk ulusuna saygıyla bildiririm.

Mehmet R. Aşar

 

Siz de fikrinizi söyleyin!