Deneme,  Felsefe,  Gündem Arşivi Klasikleri,  Tarih

Türkçe Felsefesinin Kısa Tarihi

Türkiye’de, başka birçok toplumda 18. yüzyılın ortalarında aşılmaya başlayan temellendirilmemiş bir felsefe düşmanlığı olduğu gibi temellendirilmemiş bir de felsefe sevgisi vardır. İkisi de felsefenin yadsınmasına götürüyor. Biri bilerek ve isteyerek felsefe adına her şeyi yok etmeye çalışarak, diğeri savunmaya kalktığı felsefenin ne olduğunu bilmediği için, felsefe adına yaptığı hemen her şey ile felsefenin yıkımını hızlandırarak.

Başka birçok toplumda 68 kuşağı ile felsefenin genel değere dönüştürülmesi konusunda gösterilen çaba doruk noktasına ulaştı ve bu hareketin yaratmış olduğu değişim ve dönüşüm, sıradan bilinçte bile felsefi bakımdan derin izler bırakmıştır. Bunun sonuncu olarak günlük bilinç bile her şeyi karşıtıyla düşünme eğilimi içindedir.

Bizdeki 68 kuşağı ile felsefenin toplumsal ortak iyiye dönüştürülmesi konusunda kaçmakta olan tren yakalanmaya çalışılmıştır. Fakat taze fidan gibi boynu kırıldı, kökten koparılmaya çalışıldı veya susuz bırakılarak kökten kurutulmaya çalışıldı. Felsefenin karşısına resmiyetin tüm gücü de kullanılarak felsefe adı altında bir ‘anti-felsefe’ yürürlüğe kondu.

Bizde felsefenin yeniden yeşermeye başlaması, başka birçok toplumda meyve vermeye başladığı bir döneme denk geliyor, başka toplumlarda toprağa düşen yeni tohumlar felsefenin bizde de yeniden yeşermeye başlamasına vesile oluyor. Başa dönüyoruz katedilen 8 yüz yıllık arpa boyu yolu unutmadan.

Doğan Göçmen

Prof. Dr., Hamburg Üniversitesi’nde felsefe ve sosyal bilimler okudu. Dünyanın önde gelen üniversitelerinden olan Edinburg Üniversitesi’nde mülkiyet ve siyaset ilişkisini inceleyen bir yüksek lisans ve ahlak ve iktisat ilişkisini inceleyen bir doktora tezi yazdı. Türkçe, İngilizce, Almanca ve Rusça akademik yazıları yayınlanmış olan Doğan Göçmen’in Adam Smith üzerine bir İngilizce kitabının yanında “Modern Felsefe, Adam Smith, Hegel ve Karl Marx” adlı bir Türkçe kitabı yayınlanmıştır. Yakında yeni bir Türkçe kitabı daha yayınlanacak olan Göçmen evli ve iki çocuk babasıdır. Doğan Göçmen, 2012 yılından beri Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde felsefe dersleri vermektedir. Özellikle modern felsefe, pratik felsefe, Aristoteles, Adam Smith, Klasik Alman Felsefesi, Karl Marx, Husserl ve Wittgenstein çalışmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir