#GeleceğinTrendleri,  Bilim,  Bilim Çevre,  Bilim Haberleri,  Fizik,  Güncel - Aktüalite,  Kimya,  Sağlık,  Tartışma,  Toplum

#GeleceğinTrendleri: Kestane yaprakları antibiyotik bağışıklığınla mücadeleye yardımcı oluyor

Günümüzde çoğu tedavi yöntemi, bakterileri öldürmeye veya en azından büyümelerini engellemeye dayanmaktadır. Bu aynı zamanda bugün bilinen antibiyotikler için de geçerlidir. Bu şekilde sayısız insan hayatı kurtulmuştur. Ancak, ciddiye alınması gereken bir sorun da ortaya çıkmıştır. Çünkü ilaçların kullanımında hayatta kalan bakteriler bir evrimsel seçim avantajı kazanır. Antibiyotiğe bağışık mikropların sayısı bu nedenle son yıllarda önemli ölçüde artmıştır. Geleceğe yönelik tahminler bile daha kasvetli görünüyor. Teoride, sorun yeni antibiyotikler geliştirilerek çözülebilir. Ancak bu pek çok ilaç firması için karlı bir iş değildir. Atlanta’daki Emory Üniversitesi’ndeki araştırmacılar şimdi muhtemelen çok daha basit bir yaklaşım keşfettiler: kestane yapraklarından yapılmış bir molekül, yeni dirençler oluşturmadan tehlikeli mikropları zararsız hale getirebilir.

Bakteriler zararsız hale getiriliyor

Antibiyotiğe bağışık bakteriler Foto: Mkaercher CC BY-SA 3.0 (VIA WIKIMEDIA COMMONS)

Bu araştırma yaklaşımı fikri eski İtalyan tıbbından gelmektedir. Çünkü geçmiş zamanlarda yanıklar ve enfeksiyonlu yaralar kestane yapraklarından yapılan kompreslerle tedavi edilirdi. Araştırmacılar bu yaklaşımı daha yakından incelediklerinde, Castaneroxy A molekülü ile karşılaştılar. Bunun özel bir becerisi var: Bakterilerin iletişimini bozuyor ve böylece toksin üretimini engelliyor. Yani bakteriler öldürülmüyor, sadece zararsız hale getiriliyor. Bunun avantajı ise, ne evrim ne de bundan dolayı bir seçim önceliği vuku buluyor. Böylece bakterilerden gelen tehlike, başarıyı tekrar tehlikeye atan yeni dirençler üretmeden ortadan kaldırılıyor. Araştırmacılar, molekülü gerçekten kullanılabilir hale getirmek için önce onu izole etti ve ardından saf kristaller elde etti. Üç boyutlu yapıları, mümkün olduğu kadar kesin bir anlayış elde etmek için şimdi inceleniyor.

Yaklaşım farelerde başarılı olduğunu kanıtladı

İlk deneylerde kestane yaprağı yaklaşımının oldukça umut verici olduğu kanıtlandı. Bir hayvan deneyinde, farelerin açık yaraları, özellikle MRSA bakterileri ile enfekte edildi. Daha sonra, bazı hayvanlar tedavisiz kaldı, diğerleri etken maddenin farklı dozları ile tedavi edildi. Sonuç: Tedavi edilmeyen hayvanlarda yaralar ciddi şekilde iltihaplandı ve bazı durumlarda ölüme yol açtı. Etken maddenin dozu yükseldikçe, diğer hayvanların yaraları o kadar daha iyi şifa gördü. Buna karşılık, insan deri hücreleriyle yapılan benzer deneylerde, çok yüksek dozların da toksik bir etki yaptığı görülmüştür. Ancak bu noktada, araştırmacıların ikazlarına gerek kalmıyor: Başarılı bir tedavi için gereken dozaj bu değerin oldukça altındadır. Şimdi araştırmacılar, bu ilk umut verici sonuçlardan ne tür somut tedavi alternatifleri oluşabileceğini görmek istiyor.

Bu yazı Tweet zinciri olarak da yayınlandı:

Nizamettin Karadaş

 

Kaynaklar:

frontiers in Pharmacology

trendsderzukunft.de , 08.07.2021

1964 İstanbul doğumlu. 1972 den bugüne kadar Düsseldorf, Almanya ikametli. Köln Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, 2 yetişkin kız çocuğu babası. 12 yıl Avukatlıktan sonra mesleğini bırakmış, her konuda meraklı, araştırmacı, analist ve okumasını seven rahat ve huzurlu bir insan.