Deneme,  Edebiyat,  Güncel - Aktüalite,  Şiir,  Siyaset,  Tarih,  Toplum

Bir Şiir Adam

Şiiri sonraya bırakamayız! Bırakmamalıyız. Çünkü çektiğimiz pek çok acının, içine düşürüldüğümüz çıkmazların, kıstırılmışlığımızın, kuşatılmışlığımızın nedeni şiirsizliğimiz, masalsızlığımız, öyküsüzlüğümüzdür biraz da…

Bu konudaki düşüncemi açığa vuran; (şiiri devrimden sonraya bırakmayalım) şeklinde bir dizem bile var şiirlerimin birinde… Bu benim dünyaya ve insanlara en sahici önerimdir.

Dün bir şair dostum / ağabeyim aradı, sağlık sıkıntılarımdaki gelişmeleri merak ettiğini söyledi. Söz öyle öyle döndü dolaştı ki son yazdığı şiiri okumak zorunda kaldı bana.

Şiirden sonra konuşamadık ikimiz de. Telefon kendiliğinden kapandı.

Şiir, “Çorum’u bırakın Fatsa’ya bakın!” diyerek halen içinde bulunduğumuz ve üstümüzden travmasını bir türlü atamadığımız 12 Eylül’ün yolunu işaretleyen bir siyasi liderin vicdan almaz sözlerini de düşündürüyor ister istemez. Açık açık operasyon diyor ve kurban istiyordu.

Operasyon öncesi CHP, MSP, AP ilçe başkanlarının; “Fatsa’da operasyonu gerektirecek bir şey yok. Huzur içindeyiz” şeklindeki ortak basın açıklamasına rağmen yine de operasyonun yapılması Türk Siyasi Tarihinin en çarpıcı olaylarından biri olsa gerek. Bugünü kavramamız için de uzun uzun üzerinde düşünmek lazım bu olayın.

Kim neyi istiyordu? Haramiler saltanatı kendisini nasıl garantiye alacaktı?

Fatsa’da; halkın yaşamını düzenlemede ortak karar alma, sorunları birlikte tespit edip, birlikte çözüm arama sürecinin üzerine böyle gidildi. Yeni bir yaşam anlayışının sürgünleri böyle kırıldı. Bahane mi yok! Belediye Başkanı Fikri Sönmez tutuklandı. Ağır işkencelerin bedeninde ve ruhunda yarattığı yaralara 4 Mayıs 1985’e kadar ancak dayanabildi Fikri Sönmez.

Şiir; Fikri Sönmez Kimdir?” başlığıyla internette yer alan ve üzerinde hiçbir değişiklik yapmadan aşağıya aldığım yazıya konu olan ve dünyamızda kısa konukluğu sırasında bir mümkünü gösteren, o güzel insan için.

Yazının devamına iliştirdiğim şiir için şairinden izin almadım. Çünkü bu şiir daha fazla bekleyemez. Hatta geç yazdığı için şairi dava bile edilebilir.

Fikri Sönmez’in Şiir Adam olduğuna kim itiraz edebilir ki?

FİKRİ SÖNMEZ KİMDİR?

“1938’de Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı Kabakdağı köyünde doğdu. Yoksul bir çocukluk geçirdi. İlkokul sonrası bir terzinin yanında çırak olarak çalışmaya başladı.

1960’larla birlikte Türkiye İşçi Partisi’ne üye oldu ve aktif siyasete başladı. TİP’in Fatsa’daki örgütlenmesi için çalıştı.

Dev-Genç’le birlikte 6. Filo’ya karşı eylemlerde yer aldı. 1972’de THKP-C davasından yargılandı. Mahir Çayan ve yoldaşlarının Maltepe Askeri Cezaevi’nden kaçışı sonrası Karadeniz’e geçmelerine yardımcı olmakla suçlandı. 2 yıl kadar tutuklu yargılandıktan sonra 1974’te afla serbest kaldı.

Karadeniz bölgesindeki emekçilerin ve köylülerin içerisinde mücadele yürüttü. 1978-79’da “Fındıkta sömürüye son” mitinglerini örgütleyen isimlerden biri oldu.

1979’da Fatsa’da, CHP, AP ve MSP’nin iki katı oy alarak bağımsız belediye başkanı seçildi. Fatsa’yı halk komiteleriyle yönetmeye başladı. Komitelerle birlikte “Çamura son” kampanyası, “Fatsa Halk Kültür Şenliği” gibi etkinlikler düzenledi. İlçede yol, su, kanalizasyon gibi sorunların halkın katılımıyla çözülmesi için adımlar attı. Geniş köylü kitlesinin katıldığı fındık mitingleri hayata geçirildi.

1980 Mayıs-Temmuz ayları arasında 50’nin üzerinde kişinin katledildiği Çorum Katliamı sırasında Başbakan Süleyman Demirel tarafından “Çorum’u bırakın Fatsa’ya bakın” ifadeleriyle hedef gösterildi.

1979’da Ordu’nun Fatsa ilçesinde bağımsız belediye başkanı seçilen ve ilçeyi halk komiteleriyle yöneten Devrimci Yol’cu Sönmez, dönemin Başbakanı Süleyman Demirel ve sağcı medyanın hedef göstermesi sonrası 12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren’in yönettiği ‘Nokta Operasyonu’ ile 11 Temmuz 1980’de gözaltına alınmıştı.

Vali Reşat Akkaya’nın Ordu’ya atanmasıyla birlikte 11 Temmuz 1980’de başlatılan “Nokta operasyonu” ile gözaltına alındı. Hürriyet, operasyondan 2 gün önce “Fatsa’ya nokta operasyonu” başlığıyla harekatı duyurdu. TSK, ilçeye hücumbotlarla denizden baskın gerçekleştirdi. Harekata bir mekanize piyade taburu, üç jandarma komando birliği, il alay komutanlığı takviye birlikler, polis katıldı.

Operasyon sırasında asker ve polislere, yüzleri maskeli kişiler tarafından tarafından yardım edildi. Birçok devrimcinin evi, ihbar edildi.

Hayatının geri kalanı cezaevi koşullarında, işkenceyle geçti. ‘Terzi Fikri’, 4 Mayıs 1985 günü, 47 yaşındayken kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi.

Sönmez’in çalışmaları, bir sosyalist yerel yönetim deneyimi olarak görüldü ve yerli ve yabancı birçok araştırmaya da konu oldu.”

TERZİ FİKRİ


Yıl 1938
Ordu’nun Fatsa’sının yoksul Kabakdağı köyünde
bir bebek çığlığı böldü geceyi;
gece, çözümsüz bilmece.
Teniyle toprağın ilk buluşması
anasının elediği höllükle başladı
ve büyüdükçe alın terine
büyüdükçe namusa döndü dağ taş;
yaşam, kocaman imeceye yavaş yavaş.

Hırçın Karadeniz’e benzedi bir yanı
bir yanı komar çiçeği.
İşbirlikçi, uşak olduklarını görünce kimilerinin
erken yaşta ayırdı birbirinden yalan ile gerçeği;
6. Filo’nun USS Porter’ini kıble tutanlara inat.

Düşündeki yalnızca Ordu, yalnızca Fatsa değildi
emdiği helal sütle Anadolu’yu
giderek dünya insanlarını bildi,
inançları korkularını sildi.
Dikilip kötünün karşısına
emeğin, alın terinin önünde eğildi.

Tarih 1985’in Mayıs’ı
Ordu’nun Fatsa’sında,
yoksul Kabakdağı köyünde
menekşelerin açtığı zaman;
iğne ucu özgürlük arayışlarının arkadan vurulduğu
koşar adım giden zamanın durduğu an.

Fikri, Terzi Fikri
kahpece, kalleşçe
ikinci ve son kez buluştun ya toprakla
hüznümüz hıncımızı arttırıyor inan ki…

Ruhan ODABAŞ -12 Ekim 2021

Siz de fikrinizi söyleyin!