• Felsefe,  Sosyoloji,  Tartışma,  Toplum

    Anaksimenes

    İyonya Okulu’n son filozofu olan ve İyonya Okulu’nun yazı serisinin son yazısında Anaksimenes’i ele alacağız. Anaksimenes de diğer dostları gibi Thales ve Anasimandros gibi hem filozof hem de bilim adamıydı. Bu okul kendi…

  • Felsefe,  Sosyoloji,  Tarih,  Tartışma,  Toplum

    Anaksimandros

    İyonya Okulu’nun Thales’ten sonra, en önemli ikinci isim olan Anaksimandros’u anlatmaya çalışacağız. Anakimandros  Thales’in öğrencisidir ve aynı zamanda bunların dostlukları da olmuştur. Ama Anaksimandros’un hakkında dikkat etmemiz gereken nokta da Thales’in öğrencisi olup,…

  • Felsefe,  Siyaset,  Sosyoloji,  Tarih,  Toplum

    İyonya Okulu

    Bu yazımızda sizlere, İyonya Okulu’nu tanıtmaya çalışacağız. Bu ismi hepimiz duyduk belki, ama hakkında ki bilgilerimiz kısıtlı olabilir, onun için bu okulu ele alırken elimden geldiğince sizlere ayrıntılı anlatmaya çalışacağım. Felsefe tarihinin ilk…

  • Felsefe,  Kitaplar,  Tarih,  Tartışma,  Toplum

    Pyotr Alekseyeviç Kropotkin (3)

    Rus toplumsal-siyasal düşüncesinde devlet karşıtlığı (antie-tatizm) geleneği, Rus tarihinin yeterince araştırılmamış sayfalarından önemli bir kesimi oluşturur. “Devlet”le “toprak” ya da başka bir deyişle “hükümet”le “halk” karşıtlığı gerçeği üzerine, bu köklü karşıtlık üzerine eski…

  • Toplum

    İngiliz Proletaryası

    Dostlarım, Hiç daha önce ‘sınai devrimi’ diye bir şey duydunuz mu? Bu devrim büyük sınai kapitalistler sınıfı ile birlikte, ondan daha büyük bir sınai işçi sınıfı meydana getirmiştir. Bu sınıf, sınai devrimin çeşitli…

  • Toplum

    Akinolu Tommaso

    Akinolu Tommaso, Buda gibi soylu bir aileden gelen ve maddiyata önem vermeyip ailesinin kendisindeki beklentilerine baş kaldırmış, isyan etmiş ve yoksullara kucak açmış bir insandı. Tommaso, bu isyandan sonra Dominiken diye bir tarikata…

  • Toplum

    Burjuvanın Toplumda Büyümesi

    Bu yazımızda, burjuvanın toplumda nasıl büyüdüğünü ve tarihi ile beraber anlamaya çalışacağız. Burjuva bilindiği gibi orta sınıfta yer alan zengin kesimdir. Bunlar, fedoal sistemde aşağı sınıf ile üstteki sınıf ve buna krallar ya…

  • Toplum

    Buda, Savaşı Mı Savundu?

    Değerli dostlarım bugün sizlere belki de felsefe tarihin de ilk filozoflarından olan Buda’ya anlamaya çalışacağız. Buda’nın gerçek ismi Siddhartha Gautama’dır. Kendisi son derece varlıklı bir adamdı, 35-36 yaşlarında zevk sefa süren bir adam…

  • Toplum

    Konfüçyüs

    Bu yazımda Çin de bulunan  büyük büyük filozof Konfüçyüs’ü inceleyeceğiz. Öncelikle, Konfüçyüs bir devlet adamıdır. Ama onun bir farkı vardı, Konfüçyüs kendi döneminde insanlara nasıl bir arada yaşamaları gerektiğini diğer bütün konularda öğüt…

  • Toplum

    Bizler, Atomlardan Mı Oluştuk?

    İlk olarak felsefe tarihinden başlayıp, bilim felsefesi ve şimdiki bilime kadar atomlar hep gizemini korumuş mikro topçuklar olup insanları kendine karşı büyülemiştir. Bazı bilim adamları bunun çıtasını yüksek tutmuşlar. Örnek vermek gerekirse, California…

  • Deneme

    Şiir-Makale-Hikaye-Roman

    Oturup bir köşede geçen yılların anılarına bu gün yaşadıklarınızı ekler ve bulabildiğiniz bir konu varsa konuşmaya başlarsınız. Karşınızdaki kim olursa olsun bu konuşma karşılıklı düzeltme ve örnekler içerisinde boğulur ve kaybolur çoğunlukla… İçinizdeki…

  • Güncel - Aktüalite

    “Din”, Yeni Zelanda Saldırısı.

    Dün cuma saatinde Yeni Zelanda’da insafsız, ahlaksız, canice işlenen, bizleri dehşete düşüren saldırı gerçekleştirildi. Hepimiz şok olduk. Bir insanoğlunun diğerine farklı düşündüğü, yaşadığı, inandığı için yaptığı canice katliama tanık olduk. Tarihte Avrupalıların Amerikan…

  • Biyografi,  Edebiyat

    Vecihi Timuroğlu’nun Yazarlık Kimliği Üzerine

    “İşçi öykülerinde bilginin asal nesnesi, işçi yaşamının ırasal (karakteristik) nitelikleridir. Dış görünüşleriyle, dışsal ilişkileriyle, etkinlikleriyle, içsel ve düşünsel yaşamının ve yaşantılarının bulunduğu yerlerde, oluşumu, merkez, içindekiler sosyal ıralarında odak işçi öykünün konusudur. Şunu…

  • Toplum

    İnternetin Karanlık Yüzü

    İnternetin insan hayatında sayısız faydaları vardır. Mesela, bankacılık işlemlerini rahatlıkla şubeye gitmeden bulunduğunuz mekandan yapabilir. Görsel ve yazılı basını takip edebilir. Kamu ile ilgili işlerinizi halledebilirsiniz. Örnekleri çoğaltmak mümkündür. Eğer, internet doğru kullanılırsa…

  • Tarih,  Toplum

    Atatürk Ve Kadın Hakları (6)

    Türk kadınının yeri ve görevleri Kadının anlamı Kadınlarımızın her millette olduğu gibi, bizim milletimiz için de ne kadar yüksek önemi olduğunu söylemeğe gerek yoktur. Bizim milletimizde kadın, eskiden bu önemi, gerçekten en yüksek…

  • Tarih,  Toplum

    Atatürk Ve Kadın Hakları (5)

    Herkesin bilmesi ve okuması gerektiği için atam.gov.tr’den Yar. Doç. Dr. Zehra Altıbaş’ın bu değerli makalesini alıntı yaptım, umarım okursunuz… Konumuz “Anayasalarımızda Kadın Hakları”dır. Kadın hakları diye bir ayırım yapılması, bazı hakların anayasada varolduğu…

  • Tarih,  Toplum

    Atatürk Ve Kadın Hakları (4)

    Herkesin bilmesi ve okuması gerektiği için atam.gov.tr’den Prof. Dr. Emel Doğramacı’nın bu değerli makalesini alıntı yaptım, umarım okursunuz… Tarih içinde yer alan her devlette bir ya da birden fazla ulusal kahramana rastlamak mümkündür.…

  • Tarih,  Toplum

    Atatürk Ve Kadın Hakları (3)

    Herkesin bilmesi ve okuması gerektiği için atam.gov.tr’den alıntı yaptığım bu yazıyı okumanızı ümit ediyorum. Çağdaş hukuk devleti kurmanın baş koşulu, toplum içinde erkeğe olduğu gibi kadına da sosyal, kültürel ve siyasal haklarını tanımak,…

  • Tarih,  Toplum

    Atatürk Ve Kadın Hakları (2)

    Herkesin bilmesi ve okuması gerektiği için atam.gov.tr’den Prof. Dr. Emel Doğramacı’nın bu değerli makalesini alıntı yaptım, umarım okursunuz… Dünyada kadın hakları, herşeyden önce insan hakları olarak ele alın¬malıdır. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin ilk…

  • Tarih,  Toplum

    Atatürk Ve Kadın Hakları (1)

    Herkesin bilmesi ve okuması gerektiği için atam.gov.tr’den Prof. Dr. Turfan Feyzioğlu’nun bu değerli makalesini alıntı yaptım, umarım okursunuz… Atatürk’ün düşünceleri tutarlı bir bütün oluşturur. Atatürk’ün, kadının hakları ve toplumdaki yeri ile görüşleri bu…

  • Toplum

    Karl Marx’ın Yaşam Öyküsü (1)

    Karl Marx, kendi çapında büyük bir devrimcidir. Sizlere Yahudi kökenli olan bu devrimcinin biyogrofisini anlatacağım (kısaca da olsa çünkü, Marx biyografisi bilindiği üzere hayli geniş kapsamlı).  Karl Marx, 5 mayıs 1818 de Prusya’nın…

  • Toplum

    Felsefe Tehlikesi!

    Felsefeyi bilmeden ve okumadan bir insan nasıl düşmanlık edebilir mi? Bu soruyu özellikle sormak istedim. Felsefeye karşı ön yargılı olan felsefe okumadan ve felsefenin amacını bilmeden yorum yapan ve bu yorumlarını haklı çıkarmak…

  • Toplum

    Evrensel Adalet Mümkün Mü?

    Adalet her gün haykırdığımız ya da sürekli bas bas bağırdığımız, aslında kavram olarak Adalet’in ne olduğunu çoğumuzun kafa yormadığını, sadece Adalet naraları ile “Adalet istiyoruz” diyebiliyoruz. Pek, ama gerçekten bu kadar konuşulan ‘Adalet’…

  • Mitoloji,  Tarih,  Toplum

    Türk Mitolojisinde Kadın

    8 Mart Dünya Kadınlar Günü için hazırlığa vaktim olmadığından ve yazı serimde konu bütünlüğünü sağlamak için bu güzel makaleyi alıntı yaparak siz okurlara sunmak istedim. TÜRK MİTOLOJİSİNDE KADIN (Makale- Dr. Muharrem Kaya) Türk…

  • Toplum

    Anarşizm Kavramı

    Liberter hareketin bu  korucu kavramı  provokatör, yıkıcı ve teorik anlamını zamanla yitirerek yavaş yavaş başlangıçta ilk yaratıcılarının yani, anarşizmin birçok kurucusu ve felsefesine ses getirmiş ünlü filozofların kaleminden tekrar ele alınmıştır. Genellikle inanılanın…

  • Toplum

    Türkiye’de Oynanan Parçalama Oyunları

    Türkiye Cumhuriyeti Devleti, hem coğrafisi ile hem de jeopolitik alan açısından Orta Doğu için vazgeçilmez bir devlettir. Türkiye’nin hem konumu hem yer altı kaynakları bakımından zengin ülke olması nedeni ile emperyalist güçlerin gözüne…

  • Toplum

    Tuhaf Bilim Adamları

    Halley, nev’i şahsına münhasır bir kişiydi. Uzun ve üretken kariyeri süresince, gemi kaptanı, kartograf, Oxford Üniversitesi’nde geometri profesörü, Kraliyet Darphanesi’nde kontrolör yardımcısı, Kraliyet astronomu ve derin-deniz dalgıç hücresinin mucidi oldu. Manyetizma, gelgitler, gezegenlerin…

  • Toplum

    Terörizm

    Terör ve terörizmin genel geçer bir tanımı yoktur. Konu üzerine yapılan araştırmalar arttıkça, birbirinden farklı tanımlarla karşılaşılmaktadır. Günümüzde kavramlara farklı anlamlar yükleyerek, özellikle teröre maruz kalan ve terörü uygulayan devletlerin kendilerine meşruiyet kazandırmak…